Denumit și „marijuana” sau „joint”, acest drog este derivat din planta de canabis, care conține substanța chimică tetrahidrocanabinol (THC). La fumarea canabisului, substanta THC este absorbită cu repeziciune din plămâni în sânge, iar apoi transmisă către creier și celelalte organe ale corpului.
În cazul consumului de canabis în scopuri recreaționale, pot apărea următoarele efecte:
- Schimbarea percepției asupra realității: efecte halucinogene, consumatorii văd realitatea distorsionat
- Schimbarea stării de spirit: unele persoane resimt o senzație de euforie, altele de relaxare
- Palpitații
- Alterarea capacității de memorare
- Afectarea memoriei pe termen scurt
- Dificultăți de concentrare
- Respirație accelerată
- Volubilitate emoțională
- Stare de somnolență
- Lipsă de inhibiții
- Calmarea stărilor de rău
- Apetit crescut
- Lipsa coordonării motrice
- Anxietate, paranoia
- Senzație de uscăciune a ochilor, gurii, gâtului
- Deficiențe de atenție
Semne ale abuzului de canabis:
- Crize de râs în fazele de început ale consumului abuziv
- Somnolență
- Lipsă de concentrare și de coordonare motrică
- Tendința de a uita foarte repede
- Ochi roșii
- Percepția distorsionată a timpului
- Posesia unui ”kit”, care conține foițe de hartie, pipe, “bonguri”
- Paranoia
Riscuri asupra sănătății:
Conform studiilor, canabisul afectează negativ capacitatea de învățare și de memorare, efectele negative persistând mult timp după ce consumul este întrerupt. La adolescenții care consumă canabis, acestea pot persista câțiva ani, iar consecințele asupra creierului aflat în dezvoltare sunt deseori mai severe.
Potrivit unor studii recente, consumul de canabis favorizează instalarea bolilor respiratorii apărute ca urmare a fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar. De asemenea, consumul este asociat cu scăderea libidoului și a fertilității și cu o formă agresivă de cancer testicular la consumatorii tineri.
Dozele ridicate de canabis pot cauza stări de panică sau psihoză. Unele persoane au reacții psihotice violente (gânduri și senzații distorsionate, paranoia) sau suferă de atacuri de panică atunci când sunt sub influența drogului.
Cei care încep să consume canabis înainte de 16 ani sunt predispuși la schizofrenie. Folosirea canabisului de către cei care suferă de schizofrenie duce la înrăutățirea simptomelor psihotice.
Simptome de sevraj:
Persoanele dependente de canabis, care încearcă să întrerupă consumul, manifestă simptome de iritabilitate, agresivitate, insomnie, transpirație pe timp de noapte, lipsa poftei de mâncare, scădere/ creștere în greutate, tulburări de digestie, agitație, anxietate, depresie. Toate aceste simptome îngreunează abstinența.