Dependența de droguri este o patologie de interes medical și social crescut, caracterizată de necesitatea acută de a consuma substanța inductoare. Aceasta afectează consumatorul atât fizic, cât și psihic.
Reabilitarea și tratamentul adicțiilor
Cauzele consumului de droguri sunt multiple – indiferent dacă acestea sunt droguri legale, ilegale sau medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.
Consumul excesiv de droguri sau stimuli de altă natură și instalarea dependenței produc în creier anumite schimbări neurochimice care afectează capacitatea de autocontrol și de luare a deciziilor.
Viziunea Social Med implică un focus crescut față de consecințele consumului în plan personal, familial și socio-profesional atunci când o dependență este diagnosticată.
Echipa noastră cu înaltă calificare în tratarea și reabilitarea beneficiarilor diagnosticați cu dependențe este formată din medici psihiatri specialiști, psihologi clinicieni cu experiență, terapeuți și alți specialiști din domenii conexe, pregătiți în tratarea personalizată a beneficiarilor serviciilor noastre de reabilitare.
Dependența de alcool
Consumul de alcool este un factor de risc pentru o paletă extinsă de boli somatice și psihice, ce poate fi prevenit. Acesta poate provoca moarte prematură și până la peste 200 de boli și complicații somatice de tipul bolilor neoplazice, al tulburărilor neuropsihiatrice sau al bolilor cardiovasculare.
În Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual.
Impactul dăunător al consumului excesiv de alcool începe la scurt timp după instalarea dependenței și prezintă o multitudine de particularități.
Dependența de droguri ilegale
Dependența de droguri ilegale definește o patologie caracterizată prin nevoia compulsivă și repetitivă de a consuma substanțe cu caracter psihotrop. Dependența se diferențiază în cea de tip fizic și cea de tip psihic.
Dependența de cocaină
Cocaina este un drog cu factor de adicție foarte mare, folosirea ei o singură dată putându-se transforma rapid într-un tipar de abuz.
Acest drog acționează ca stimulent puternic euforizant pentru creier.
Consumul de cocaină induce o stare de hipervigilență a simțurilor și de hiperactivitate fizică, eliminând temporar senzația de foame sau oboseală.
Dependența de canabis
Canabisul este una dintre substanțele cele mai utilizate în mod abuziv în România.
Denumit și „marijuana” sau „joint”, acest drog este derivat din planta de canabis, care conține substanța chimică tetrahidrocanabinol (THC).
La fumarea canabisului, substanta THC este absorbită cu repeziciune din plămâni în sânge, iar apoi transmisă către creier și celelalte organe ale corpului.
Dependența de Ecstasy / MDMA
Cunoscută și sub denumirea de „ECSTASY”, este un drog sintetic puternic care modifică dramatic starea de spirit și percepția consumatorului asupra realității.
Efectele MDMA/Ecstasy sunt similare cu cele experimentate după administrarea de amfetamine și droguri halucinogene, MDMA având o structură chimică foarte asemănătoare cu aceste substanțe.
Dependența de heroină
Efectele consumului de heroină sunt rapide și se manifestă prin euforie sau sentimente de calm și mulțumire de sine.
Utilizatorul încetează să mai simtă senzația de foame, devine dezinhibat, fără remușcări și frică – se simte protejat, imun față de mediul înconjurător.
De aceea, heroina este printre drogurile ilegale care provoacă cea mai puternică dependență.
Dependența de amfetamine/metamfetamine
Amfetaminele, cunoscute altfel ca „speed, crystal”, sunt droguri stimulatoare care afectează sistemul nervos central (SNC).
Amfetaminele sunt uneori denumite „droguri inteligente” sau „droguri de club” și există o utilizare pe scară largă în rândul generațiilor mai tinere.
Dependența de ketamină
Ketamina, cunoscută și sub numele de „ket”, este un medicament anestezic și halucinogen puternic, care a fost conceput pentru a fi utilizat în spitale sau în medii veterinare, ca mijloc de gestionare a durerii în timpul operațiilor.
Dependența de ketamină este o afecțiune gravă care se caracterizează prin consumul repetat de ketamină în mod recreațional, până când se dezvoltă dependență, atât fizică, cât și psihică.
Dependența de barbiturice
Barbituricele sunt sedative prescrise pacienților cu tulburări de somn sau alte boli mentale, pentru a-i calma și a-i ajuta să doarmă.
Consumul de barbiturice poate facilita dezvoltarea dependenței, iar sevrajul poate pune în pericol viața persoanei în cauză.
Dependența de benzodiazepine
Benzodiazepinele încetinesc activitatea sistemului nervos central.
Ele scad nivelul de anxietate, au efect sedativ, proprietăți anticonvulsive și relaxează musculatura.
Trebuie prescrise doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece au înalt potențial adictiv.
Dependența de etnobotanice
Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezintă o nouă categorie de droguri psihoactive, create în urma experimentelor și a cercetărilor conduse asupra compoziției și efectelor drogurilor psihoactive deja existente.
Drogurile sintetice au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul și au în compoziție substanțe chimice legale sau ilegale disponibile pe piață.