Consumul de barbiturice poate facilita dezvoltarea dependenței, iar sevrajul poate pune în pericol viața persoanei în cauză.
Abuzul de barbiturice
Barbituricele se prezintă sub formă de pastile, ca picături sau ca soluție injectabilă. Adesea, sunt consumate abuziv ca substitut pentru alcool, oferind o senzație de relaxare.
Barbituricele sunt uneori consumate excesiv, deoarece anulează efectele nedorite ale drogurilor ilegale.
Simptome ale abuzului de barbiturice:
Persoanele cu dependență de acest tip de droguri cad în mod repetat, sunt pline de vânătăi, tremură, sunt foarte nervoase și sensibile la zgomot, transpiră, au halucinații și suferă de insomnii.
Efectele barbituricelor durează între 4 și 16 ore sau mai mult, în funcție de substanță.
Dozele ridicate de barbiturice afectează activitatea nervoasă și musculară și împiedică consumul de oxigen la nivelul țesuturilor. Folosite în doze mici, acționează ca sedativ (au efect calmant).
Consecințele pe termen scurt ale consumului de barbiturice sunt: dificultăți de vorbire și respirație, stări letargice, oboseală, dezorientare, lipsă de coordonare, pupile dilatate, iritabilitate, stări de somnolență.
Printre consecințele pe termen lung se numără: oboseală cronică, lipsă de coordonare, probleme de vedere, stări de amețeală, reflexe încetinite, disfuncții sexuale, dificultăți de respirație.
Riscuri pentru sănătate:
Folosite în doze ridicate, barbituricele pot determina depresia centrului respirator al creierului, iar în caz de supradoză are loc blocarea completă a căilor respiratorii, ceea ce duce la stop respirator și în cele din urmă la moarte.
Barbiturice – simptome de sevraj:
Printre simptomele de sevraj se numără: iritabilitatea, nervozitatea excesivă, delirul, problemele de somn, leșinul, greața, convulsiile, tremurul, tensiunea arterială ridicată, transpirația, episoadele de epilepsie, durerile musculare, stările de confuzie, halucinațiile.