ce-tratam-social-med-dependenta-de-heroina

Heroina este un medicament de clasă A produs din morfină și face parte, de asemenea, din categoria „opiaceelor”.

În timp ce versiunile medicamentului există de sute de ani și continuă să trateze oameni din întreaga lume, heroina este o iterație mult mai puternică a morfinei, altfel cunoscută sub numele de „diamorfină”.

In urma unei injectii intravenoase cu heroina, consumatorii se simt euforici si prezinta simptome de uscaciune a gurii, bufeuri de caldura, confuzie. Dupa aceasta stare initiala de euforie, pot avea stari care oscileaza intre hiperactivitate si hipoactivitate.

Efectele consumului de heroina sunt rapide si se manifesta prin euforie sau sentimente de calm si multumire de sine. Utilizatorul inceteaza sa mai simta senzatia de foame, devine dezinhibat, fara remuscari si frica – se simte protejat, imun fata de mediul inconjurator. De aceea, heroina este printre drogurile ilegale care provoaca cea mai puternica dependenta. Efectul calmant al heroinei este de trei ori mai puternic decat cel al morfinei.

Simptome ale abuzului de heroina:

 • Oboseala
 • Respiratie ingreunata
 • Rani, ca urmare a injectiilor repetate
 • Infectii ale pielii
 • Greata
 • Varsaturi
 • Privire absenta, distanta
 • Lipsa de motivatie
 • Distantare fata de familie si prieteni
 • Lipsa de orientare, ameteala
 • Dificultati de vorbire, balbaiala
 • Probleme de memorie, sunt uitate evenimente importante
 • Lipsa interesului fata de viitor
 • Neglijenta fata de propria persoana si imagine

Riscuri asupra sanatatii:

Abuzul de heroina este asociat cu probleme grave de sanatate, cum ar fi: avortul, bolile infectioase (hepatita si SIDA), supradoza (poate fi fatala).

Consumatorii cronici pot suferii de:  infectii ale tesuturilor inimii, infectii ale valvelor cardiace, abscese cutanate, constipatie, probleme gastrointestinale, boli ale ficatului sau rinichilor. Complicatiile pulmonare si pneumoniile pot aparea din cauza sanatatii subrede a consumatorului si ca urmare a efectelor heroinei asupra respiratiei.

Pe langa efectele propriu-zise ale drogului, heroina provenita din surse necunoscute, contine deseori aditivi toxici, care pot bloca vasele de sange ce alimenteaza plamanii, rinichii sau chiar creierul, provocand astfel efecte negative permanente organelor vitale.

Cel mai puternic efect negativ pe termen lung al consumului de heroina consta in dependenta insasi. Heroina induce stari de toleranta si dependenta fizica, doi factori puternici ce determina consumul compulsiv si chiar abuzul. La fel ca orice persoana dependenta de droguri, consumatorii de heroina isi petrec din ce in ce mai mult timp si energie pentru a obtine si consuma drogul. Dupa instalarea dependentei, principalul scop din viata persoanelor afectate devine procurarea si consumul drogului. Drogul afecteaza modul de functionare a creierului si comportamentul consumatorului fata de cei din jur. Persoanele dependente au tendinta de a manca foarte putin, ceea ce cauzeaza diverse boli, ca urmare a malnutritiei.

Odata cu instalarea dependentei fizice, corpul se adapteaza la prezenta drogului in organism, iar reducerea brusca a consumului are ca rezultat instalarea simptomelor de sevraj.

Heroina: simptome de sevraj:

Simptomele de sevraj apar la doar cateva ore de la ultima administrare – in cazul consumului regulat – si se manifesta prin nevoia incontrolabila de a consuma drogul, neliniste, dureri de oase si de muschi, insomnie, diaree, varsaturi, transpiratii reci, miscari involuntare ale corpului, etc.

Simptomele majore se instaleaza intre 48 si 72 de ore de la ultima administrare si se amelioreaza dupa o saptamana. Incetarea brusca a consumului de catre cei cu dependenta de doze mari si cu o stare precara de sanatate, poate fi fatala.

Solicitați o programare

Tratamentul dumneavoastră va fi efectuat de un terapeut autorizat. Programează-ți acum o întâlnire!

 

Trimite