ce-tratam-social-med-dependenta-de-heroina

Heroina este un medicament de clasă A produs din morfină și face parte, de asemenea, din categoria „opiaceelor”.

În timp ce versiunile medicamentului există de sute de ani și continuă să trateze oameni din întreaga lume, heroina este o iterație mult mai puternică a morfinei, altfel cunoscută sub numele de „diamorfină”.

În urma unei injecții intravenoase cu heroină, consumatorii se simt euforici și prezintă simptome de uscăciune a gurii, bufeuri, confuzie. Dupa această stare inițială de euforie, pot avea stări care oscilează între hiperactivitate și hipoactivitate.

Efectele consumului de heroină sunt rapide și se manifestă prin euforie sau sentimente de calm și mulțumire de sine. Utilizatorul încetează să mai simtă senzația de foame, devine dezinhibat, fără remușcări si frică – se simte protejat, imun față de mediul înconjurător. De aceea, heroina este printre drogurile ilegale care provoacă cea mai puternică dependență. Efectul calmant al heroinei este de trei ori mai puternic decât cel al morfinei.

Simptome ale abuzului de heroină:

  • Oboseală
  • Respirație îngreunată
  • Răni, ca urmare a injecțiilor repetate
  • Infecții ale pielii
  • Greață
  • Vărsături
  • Privire absentă, distantă
  • Lipsă de motivație
  • Distanțare față de familie și prieteni
  • Lipsă de orientare, amețeală
  • Dificultăți de vorbire, bâlbâială
  • Probleme de memorie, sunt uitate evenimente importante
  • Lipsa interesului față de viitor
  • Neglijență față de propria persoană și imagine

Riscuri asupra sănătății:

Abuzul de heroină este asociat cu probleme grave de sănătate, cum ar fi: avortul, bolile infecțioase (hepatita și SIDA), supradoza (poate fi fatală).

Consumatorii cronici pot suferi de: infecții ale țesuturilor inimii, infecții ale valvelor cardiace, abcese cutanate, constipație, probleme gastrointestinale, boli ale ficatului sau rinichilor. Complicațiile pulmonare și pneumoniile pot apărea din cauza sănătății șubrede a consumatorului și ca urmare a efectelor heroinei asupra respirației.

Pe lângă efectele propriu-zise ale drogului, heroina provenită din surse necunoscute conține deseori aditivi toxici, care pot bloca vasele de sânge ce alimentează plămânii, rinichii sau chiar creierul, provocând astfel efecte negative permanente organelor vitale.

Cel mai puternic efect negativ pe termen lung al consumului de heroină constă în dependența însăși. Heroina induce stări de toleranță si dependență fizică, doi factori puternici ce determină consumul compulsiv și chiar abuzul. La fel ca orice persoană dependentă de droguri, consumatorii de heroină își petrec din ce în ce mai mult timp și energie pentru a obține și consuma drogul. După instalarea dependenței, principalul scop din viața persoanelor afectate devine procurarea și consumul drogului. Drogul afectează modul de funcționare a creierului și comportamentul consumatorului față de cei din jur. Persoanele dependente au tendința de a mânca foarte puțin, ceea ce cauzează diverse boli, ca urmare a malnutriției.

Odata cu instalarea dependenței fizice, corpul se adaptează la prezența drogului în organism, iar reducerea bruscă a consumului are ca rezultat instalarea simptomelor de sevraj.

Heroina – simptome de sevraj:

Simptomele de sevraj apar la doar câteva ore de la ultima administrare – în cazul consumului regulat – și se manifestă prin nevoia incontrolabilă de a consuma drogul, neliniște, dureri de oase și de mușchi, insomnie, diaree, vărsături, transpirații reci, mișcări involuntare ale corpului etc.

Simptomele majore se instalează între 48 și 72 de ore de la ultima administrare și se ameliorează după o săptămână. Încetarea bruscă a consumului de către cei cu dependență de doze mari și cu o stare precară de sănătate poate fi fatală.

Solicitați o programare

Tratamentul dumneavoastră va fi efectuat de un terapeut autorizat. Programează-ți acum o întâlnire!

 

Trimite