Pandemia COVID-19 a declanșat un impact major asupra sănătății populației generale și asupra sectorului economic.
Efectul acesteia și debutul consumului de alcool este neclar și lansează multe incertitudini și întrebări.
Articolul de față evaluează debutul consumului de alcool și al altor substanțe ilicite pe timpul pandemiei raportat la 3 grupe de persoane: adulți cu vârstă peste 30 ani dar fără copii, părinți cu vârsta peste 30 ani și adolescenți.
Acesta a cuprins 2 studii efectuate pe 2 eșantioane de populații, studiul I – 931 participanți, și studiul II – 274 participanți.
Participanți au fost chestionați cu privire la consumul de alcool și droguri înainte și pe parcursul pandemiei și a fost evaluat tabloul psihopatologic pentru depresie și anxietate.
Îngrijorarea experților cu privire la înrăutățirea stării de sănătate psihică pe plan global, la început de pandemie a fost confirmată ulterior pe baza studiilor efectuate.
Acest declin psihic a fost la baza debutului consumului de alcool și droguri în multe cazuri.
Factori care au favorizat debutul consumului:
1. Depresia și anxietatea dezvoltată pe timp de pandemie se asociază cu o probabilitate crescută a frecvenței consumului de alcool și droguri în rândul populației afectate.
2. Perturbarea rutinei și a cursului natural în diverse sectoare ale vieții cauzată de măsurile aplicate în timpul pandemiei s-a asociat cu un consum mai ridicat de alcool, dar nu și de alte substanțe ilicite.
Consumul de alcool și droguri în rândul adulților pe timp de pandemie:
Adulții fără copii au consumat cu până la 20% mai multe băuturi alcoolice pe perioada pandemiei, iar părinții peste 30 ani cu până la aproximativ 12% mai frecvent.
Utilizarea altor substanțe ilicite a fost remarcată ca fiind mai crescută față de perioada anterior pandemiei – și anume pentru adulții fără copii cu aproximativ 10%, iar pentru părinți cu 5%.
Contrar rezultatelor așteptate, creșterile consumului de alcool sau al altor substanțe au fost mai ridicate la cei care au prezentat venituri mari.
Una dintre explicații ar putea fi nivelurile de stres ridicate în contextul responsabilității crescute la locul de muncă survenite o dată cu declanșarea masurilor din pandemie.
O altă ipoteză remarcată este accesul cu ușurință din punct de vedere financiar în procurarea acestor substanțe. De asemenea este posibil ca persoanele cu venituri ridicate să aibă un loc de muncă flexibil, la domiciliu, iar accesul la consum este realizat cu ușurință în asemenea condiții.
Au fost evidențiate simptome depresive și anxioase pe timp de pandemie, asociate cu debutul consumului de substanțe ilicite și alcool în rândul părinților, dar și în rândul adulților fără copii.
Nu este încă foarte clar daca consumul acestora a dus la declanșarea acestor tulburări psihice sau dacă tulburările au stat de fapt la baza debutului consumului. Apariția concomitentă însă sugerează efectele dezastruoase și puternice ale pandemiei asupra adulților.
Consumul de alcool și droguri la adolescenți sau tineri:
Pe parcursul studiilor efectuate a fost observată o creștere a frecvenței consumului de alcool la această grupa cu până la 30% în timpul pandemiei.
Uzul de alte substanțe ilegale a fost cu 11% mai crescut pe timp de pandemie. Cu toate că frecvența și cantitatea consumului de alcool sau ale altor substanțe au crescut semnificativ în rândul adolescenților în această perioadă, acestea nu au fost corelate cu simptome din sfera psihiatrică.
Concluzii:
Studiile efectuate au pus în evidență efectele negative pe care pandemia le-a cauzat asupra populației.
Constatările actuale și rezultatele legate de consumul de alcool și droguri după debutul pandemiei au marcat necesitatea unei abordări și a unei atenții deosebite asupra persoanelor din comunitățile afectate.
Susținerea provenită dintr-un cadru politic solid pe plan economic pentru comunitățile afectate este una esențială.
Limitarea accesului la alcool mai ales pentru adolescenți, limitarea eliberării medicamentelor care pot fi utilizate în alte scopuri decât cel medical, precum și limitarea comercializării substanțelor ilegale sunt o necesitate.
Deschiderea unor căi și metode mai ușoare de accesare a serviciilor medicale de specialitate în comunitățile defavorizate pentru persoanele captate în acest cerc vicios ar putea îmbunătăți statusul psihic cu reducerea sau chiar sistarea consumului de alcool și substanțe.