Cum ne-am nascut

Cinsteste-i pe batrani, caci si tu vei fi batran.

Avand in vedere gradul ridicat de imbatranire a populatiei din Romania, devine din ce in ce mai imperioasa pregatirea personalului si difuzarea informatiilor cu privire la nevoile specifice ale persoanelor varstnice pentru a le putea satisfice corespunzator.

 

Fiecare stat membru al Uniunii Europene se confrunta cu imbatranirea demografica a populatiei si cu aparitia unor tensiuni intre generatii.

Fara indoiala, aceste schimbari demografice vor remodela economia si societatea.

 

Avand in vedere structura populatiei in functie de varsta putem identifica ca o categorie principala si suficient de numeroasa sunt persoanele varstnice.

Varstnicii sunt, in prezent, o categorie sociala cu probleme specifice complexe, care se accentueaza, in conditiile lipsei serviciilor specializate de asistenta si ingrijire.

 

Cheltuielile de locuire, de sanatate si alimente sunt dominantele cheltuielilor varstnicilor din mediul urban. Riscul marginalizarii sociale este si mai ridicat in cazul varstnicilor care locuiesc singuri. Stilul de viata modern si resursele financiare reduse marginalizeaza accesul persoanelor varstnice la viata sociala.

 

Pensionarea reprezinta un eveniment important in viata varstnicului, semnificatia ei fiind coplesitoare pentru cei care au fost obisnuiti sa-si defineasca utilitatea in profesie.

Deoarece de-a lungul vietii varstnicii au cunoscut schimbari de tot genul, ei valorifica relatiile existente si prieteniile vechi contactand altele noi cu multa precautie.

 

Izolarea persoanelor varstnice nu reprezinta o consecinta doar a retragerii din activitatea sociala, ci si o urmare a conditiilor restrictive de mediu, un exemplu fiind lipsa ocaziilor de a realiza intalniri sau noi cunostinte sau teama de a nu fi violentati.

 

In afara de suportul de care au nevoie persoanele varstnice, se impune si reeducarea societatii, in sensul combaterii asa-numitelor “mituri referitoare la varstnici”: batranii nu se mai indragostesc, sunt o povara, sunt neproductivi, au intotdeauna probleme medicale, nu pot invata, uita mereu si nu se pot bucura de viata.

 

Persoanele varstnice trebuie sprijinite pentru ca sa se poata simti inca utile pentru societate, mai ales pentru ca inca sunt de ajutor pentru ceilalti membrii ai societatii.

 

Analizand bine cele mentioante mai sus, membrii fondatori ai Social MED au decis ca este necesar un Centru de Sanatate din Targu Mures care sa combata aceste mituri referitoare la varstnici.